Menu
Your Cart

Болка и възпаление

Противовъзпалителни лекарства - какво трябва да знаем

За да разберем по-добре защо са ни необходими противовъзпалителни лекарства, нека първо обясним какво представлява възпалението. Най-просто казано, това е защитна реакция на организма, предизвикана от вредни стимули като патогени, дразнители или увредени клетки. Противовъзпалителните лекарства помагат на организма да се справи с възпалението, но имайте предвид, че те не “премахват” причинителя. Ние от аптеки Прополис Ви съветваме винаги преди да използвате или приемате противовъзпалителни лекарства да се консултирате с Вашия лекар.


Виж повече

Какво представляват противовъзпалителните лекарства

Както вече казахме, противовъзпалителните лекарства помагат на организма да се справи с възпалението като контролират подуването и често намаляват болката. Действието на противовъзпалителните лекарства е свързано с блокиране на простагландините, които оказват въздействие върху нервните окончания, предизвиквайки усещане за болка. Ето защо противовъзпалителните лекарства често оказват успокояващ ефект при възпалителни процеси, свързани с болка. Блокирайки синтеза на простагландините в организма, противовъзпалителните лекарства имат периферно действие и върху температурата на тялото. Или по-просто казано, когато в организма има вредни стимули, той образува вещества, които играят ролята на медиатори между засегнатата от дразнене област и мозъка. Възпалителния процес е активната защитна реакция на организма и той засилва производството на ензимите СОХ. Противовъзпалителните лекарства влияят върху СОХ-2, като го блокират, и по този начин контролират възпалителния процес.

Противовъзпалителни лекарства 3

За какво се използват противовъзпалителни лекарства

Противовъзпалителните лекарства, могат да окажат благоприятно въздействие върху редица дискомфортни състояния. Основното приложение на противовъзпалителните лекарства е ограничаване и контролиране на възпалителния процес в организма. Противовъзпалителните лекарства обаче, имат и периферно действие, което спомага за овладяване на проблема в тялото. Някои от най-честите допълнителни ефекти на противовъзпалителните лекарства са аналгитични - намаляват болката, причинена от сензибилизираните нервни окончания. Противовъзпалителните лекарства имат и антипиретичен ефект - понижават температурата на тялото. Комбинацията от лечебни свойства на противовъзпалителните лекарства ги правят ефикасни при различни видове неблагоприятни състояния като болки в гърба, навяхвания, мускулни болки, леки до средни следоперативни болки, главоболие, артрит. Почти винаги лечението на артрит включва и противовъзпалителни лекарства. Въпреки това не е препоръчително да прибягвате към самолечение, винаги се консултирайте с лекар преди да започнете употребата на противовъзпалителни лекарства.

Какви са основните видове противовъзпалителни лекарства

В зависимост от химичния си строеж, противовъзпалителните лекарства се делят на два основни вида - нестероидни противовъзпалителни лекарства и стероидни противовъзпалителни лекарства. Нестероидните противовъзпалителни лекарства имат слаб обезболяващи ефект и не предизвикват зависимост, което прави възможно предписанието им без рецепта. Противовъзпалителните лекарства от този вид са наричани още и ненаркотични аналгетици, а стероидните противовъзпалителни лекарства имат по-силен аналгетичен ефект и се предоставят само след представена рецепта от лекар. Важно за стероидните противовъзпалителни лекарства е да бъде контролиран приемът им от пациентите, защото някои от тях могат да причинят сериозни странични ефекти в комбинация с конкретни заболявания. Приемът на нестероидни противовъзпалителни лекарства е приложим към по-широк кръг пациенти. Въпреки, че този тип противовъзпалителни лекарства се отпускат без рецепта, никога не прилагайте самолечение. Консултирайте се с лекар или фармацевт преди употребата на каквито и да противовъзпалителни лекарства. Екипът на аптеки Прополис разполага с компетентни фармацевти, които могат да Ви съдействат при всякакви въпроси.

Противовъзпалителни лекарста 2

Какви противовъзпалителни лекарства без рецепта можем да Ви предложим

В случай, че противовъзпалителните лекарства са предписани от лекар, можете да закупите и стероидни противовъзпалителни лекарства от физическите обекти на аптеки Прополис, Възползвайки се от онлайн аптеката ни обаче, противовъзпалителните лекарства са точно определени. Не ни разбирайте погрешно, точно определени не означава липса на продукти. На Ваше разположение са противовъзпалителни лекарства изписвани без рецепта, които помагат при много и различни дискомфортни състояния. Най-често използваните средства, в зависимост от възпалителния процес, са със следните основни съставки: ибупрофен, диклофенак, индометацин (под формата на маз), кетопрофен, ацетизал, фенацетин и др. Знаем, че когато имате нужда от решение на здравословен проблем е трудно да се ориентирате по състава на противовъзпалителните лекарства. Не е и нужно.
Фармацевтите на аптеки Прополис, могат да Ви консултират за всичко необходимо. Попитайте за противовъзпалителните лекарства, облекчаващи различни състояния като:

 • Главоболие;
 • Зъбобол;
 • Мускулни болки;
 • Болки в гърба;
 • Следоперативни болки;
 • Висока температура;
 • Менструални болки;
 • Симптоми на простуда и грип;
 • Ревматоидни артисти;
 • Остеоартрити;
 • Бъбречни колики;

Когато имате проблем свързан с възпаление, болка или повишена температура, лекарствата трябва да бъдат съобразени с Вас и Вашите моментни нужди. Това е причината да не изброяваме конкретни марки или производители на противовъзпалителни лекарства. Погрижили сме се да осигурим и лекарствени продукти за най-малките, защото знаем, че децата има нужда от специално отношение, когато става дума за медикаменти. Често, повишената температура при мъниците се дължи на никнене на зъбки, възпалено гърло или хрема и запушен нос. Противовъзпалителните лекарства могат да бъдат ефективни във всички тези случаи, затова в аптеки Прополис ще откриете подходящи формули и форми за прием от децата. Ефективността на даден лекарствен продукт не се влияе от неговата марка или цена. Ето защо, наблягаме на възможностите на противовъзпалителните лекарства като ориентир за Вас, съответно и за нас, за да знаем как точно да Ви помогнем.

Противовъзпалителни лекарства 3

Защо да се доверите на аптеки Прополис, при избора на противовъзпалителни лекарства

За съжаление, както всички останали лекарствени продукти и фармацевтични средства за лечение, така и противовъзпалителните лекарства могат да доведат до появата на странични ефекти. Тук идва нашата работа и отговорността, която сме поели към нашите клиенти. Доверявайки се на аптеки Прополис за точния избор на противовъзпалителни лекарства, Вие можете да бъдете спокойни за качеството, което ще получите. За съжаление, фармацевтичните продукти, блокиращи действието на СОХ - 2 (отговорен за възпалителния процес), блокират и ензимите от тип СОХ -1. Този факт не е за пренебрегване, защото ензимите СОХ -1 защитават стомаха от храносмилателните сокове. Нашите фармацевти са запознати с действието и ефектите на продуктите в различните лекарствени групи, и можете да им се доверите, за да получите най-доброто решение за проблема си.
От една страна, професионалистите в аптеки Прополис ще Ви консултират за всяко лекарствено средство, особено ако има строги противопоказания. А от друга страна, екипът ни се стреми винаги да намира и обновява асортимента ни с по-нови и ефективни продукти. Ето защо, без притеснения можете да се доверите на аптеки Прополис при избора на противовъзпалителни лекарства. Независимо дали става дума за успокояване на болката, намаляване на отока или понижаване на температурата, при нас ще откриете всички необходими фармацевтични средства с противовъзпалително действие.

Brand: STADA Model: Parabol max 400 mg x 10 capsules
Parabol Max 400 mg soft capsules е лекарствен продукт без лекарско предписание, който включва хидрофилен разтвор на ибупрофен. Ибупрофен е част от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Тези лекарства предоставят облекчение, като променят отговора на организма към болка и висока температура.Парабол Макс се предназначава за възрастни и младежи с тегло над 40 кг (на възраст от 12 години и нагоре) и се използва за краткосрочно симптоматично лечение на лека до умерена болка, включително главоболие, менструална болка, зъбобол, висока температура и болка, свързана с простудни заболявания.Състав в 1 капсула: 400 mg ибупрофен.Другите съставки са: макрогол 600 (Е 1521), калиев хидроксид (Е525), пречистена вода, желатин, течен частично дехидратиран сорбитол (Е420), и печатно мастило, състоящо се от черен железен оксид (Е 172), пропиленгликол (Е1520) и хипромелоза (Е464).Приложение: Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка и..
9.39лв.
без ДДС:9.39лв.
Brand: Chemax Pharma Model: Ибурапид 400 mg x 20 таблетки
Ибурапид  съдържа ибупрофен, който принадлежи към група лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства. Намалява болката и отока, ограничава възпалението, понижава повишената температура.Ибурапид  се прилага при възрастни и деца над 12 години за облекчаване на лека до умерена болка. Подходящ е при главоболие (вкл. при мигрена) и зъбобол» невралгия, менструални, ревматични, ставни и мускулни болки, болки в гърба и кръста. Прилага се за нормализиране на повишената температура при простудни и вирусни заболявания.Ако след 4-5 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.Не приемайте Ибурапид, ако:сте алергични към ибупрофен или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);имате или сте имали някога астма, сенна хрема, кожен обрив със сърбеж или оток на лицето, устните, езика или гърлото след прием на лекарства, съдържащи ацетилсалицилова киселина или такива против болка или възпаление;при пре..
10.79лв.
без ДДС:10.79лв.
Brand: Chemax Pharma Model: Ибурапид 400 mg x 10 таблетки
Ибурапид  съдържа ибупрофен, който принадлежи към група лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства. Намалява болката и отока, ограничава възпалението, понижава повишената температура.Ибурапид  се прилага при възрастни и деца над 12 години за облекчаване на лека до умерена болка. Подходящ е при главоболие (вкл. при мигрена) и зъбобол» невралгия, менструални, ревматични, ставни и мускулни болки, болки в гърба и кръста. Прилага се за нормализиране на повишената температура при простудни и вирусни заболявания.Ако след 4-5 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.Не приемайте Ибурапид, ако:сте алергични към ибупрофен или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);имате или сте имали някога астма, сенна хрема, кожен обрив със сърбеж или оток на лицето, устните, езика или гърлото след прием на лекарства, съдържащи ацетилсалицилова киселина или такива против болка или възпаление;при пре..
6.69лв.
без ДДС:6.69лв.
Brand: Chemax Pharma Model: Ketalgo 50 mg x 12 sachets
Кеталго се използва за краткосрочно, симптоматично лечение на болка от различен произход и естество, напр. при главоболие (вкл. мигрена), зъбобол, невралгия, болезнена менструация (дисменорея), мускулни болки, болки в костите и ставите.Активното вещество в състава на лекарствения продукт Кеталго, на което се дължи неговото действие, е кетопрофен (като лизинова сол). Принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС), които облекчават възпалението, като променят отговора на тялото към болката, отока и високата температура.Състав в 1 саше: 50 mg кетопрофен, което съответства на 80 mg кетопрофен лизинатДруги съставки: манитол, повидон К25, натриев хлорид, натриев цикламат, захарин натрий, аромат на мента, колоиден безводен силициев диоксид.Начин на употреба: По 1 саше до 3 пъти дневно. Интервалът между дозите не трябва да е по-малък от 8 часа. За деца и юноши над 16 години.Производител: Chemax pharma..
13.19лв.
без ДДС:13.19лв.
Brand: Chemax Pharma Model: Ketalgo 50 mg x 6 sachets
Кеталго се използва за краткосрочно, симптоматично лечение на болка от различен произход и естество, напр. при главоболие (вкл. мигрена), зъбобол, невралгия, болезнена менструация (дисменорея), мускулни болки, болки в костите и ставите.Активното вещество в състава на лекарствения продукт Кеталго, на което се дължи неговото действие, е кетопрофен (като лизинова сол). Принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС), които облекчават възпалението, като променят отговора на тялото към болката, отока и високата температура.Състав в 1 саше: 50 mg кетопрофен, което съответства на 80 mg кетопрофен лизинатДруги съставки: манитол, повидон К25, натриев хлорид, натриев цикламат, захарин натрий, аромат на мента, колоиден безводен силициев диоксид.Начин на употреба: По 1 саше до 3 пъти дневно. Интервалът между дозите не трябва да е по-малък от 8 часа. За деца и юноши над 16 години.Производител: Chemax pharma..
7.99лв.
без ДДС:7.99лв.
Brand: Chemax Pharma Model: Dialgin 500 mg x 20 sachets
Диалгин е обезболяващ и понижаващ температурата лекарствен продукт и се използва за:Симптоматично лечение на болка от различен произход и с различна интензивност: главоболие, мигрена, зъбобол, ставни и мускулни болки; посттравматична и постоперативна болка, болка при бъбречна и жлъчна дискинезия, болки при злокачествени заболявания;Понижаване на животозастрашаваща висока телесна температура, когато други средства са неефикасни или противопоказани.Съставки: Активната съставка е метамизол натрий 500 mg. Другите съставки (помощни вещества) са: манитол, натриев цикламат, безводен колоиден силициев диоксид, ягодов аромат.Забележка: Не приемайте Диалгин ако сте алергични към активното вещество метамизол или към някое от помощните вещества на това лекарство, към пиразолони (напр. феназон, пропифеназон) или пиразолидини (напр. фенилбутазон, оксифенбутазон); ако страдате от нарушена функция на костния мозък, напр. след лечение с цитостатици (лекарствени продукти, използвани за лечение на злокач..
13.49лв.
без ДДС:13.49лв.
Brand: Chemax Pharma Model: Dialgin 500 mg x 6 sachets
Диалгин е обезболяващ и понижаващ температурата лекарствен продукт и се използва за:Симптоматично лечение на болка от различен произход и с различна интензивност: главоболие, мигрена, зъбобол, ставни и мускулни болки; посттравматична и постоперативна болка, болка при бъбречна и жлъчна дискинезия, болки при злокачествени заболявания;Понижаване на животозастрашаваща висока телесна температура, когато други средства са неефикасни или противопоказани.Съставки: Активната съставка е метамизол натрий 500 mg. Другите съставки (помощни вещества) са: манитол, натриев цикламат, безводен колоиден силициев диоксид, ягодов аромат.Забележка: Не приемайте Диалгин ако сте алергични към активното вещество метамизол или към някое от помощните вещества на това лекарство, към пиразолони (напр. феназон, пропифеназон) или пиразолидини (напр. фенилбутазон, оксифенбутазон); ако страдате от нарушена функция на костния мозък, напр. след лечение с цитостатици (лекарствени продукти, използвани за лечение на злокач..
4.89лв.
без ДДС:4.89лв.
Brand: Chemax Pharma Model: Dialgin drops x 20 ml
Диалгин съдържа метамизол, който овладява болката, понижава високата температура и премахва болезнените спазми на матката, жлъчката и пикочните пътища.Диалгин перорални капки се прилага при:понижаване на висока температура;повлияване на умерено до силно изразени болки при главоболие, зъбобол, невралгии, неврити, мускулни болки, травми, хирургични операции, изгаряния, при жлъчни, чернодробни и бъбречни колики, болезнена менструация, болки при онкологични заболявания;други силни остри или хронични болки, когато други терапевтични мерки са противопоказани или неефективни.Състав: Активното вещество в 1 ml разтвор (20 капки) е метамизол натрий монохидрат (metamizole sodium monohydrate) 500 mg.Другите съставки (помощни вещества) са: лимонена киселина, натриев цитрат, захарин натрий, натриев цикламат, аромат на ягода, пречистена вода.Начин на употреба: Винаги приемайте това лекарство, точно както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или ф..
8.19лв.
без ДДС:8.19лв.
Brand: Alkaloid Model: Caffetine menstrual x 12 tablets
Кафетин менструал съдържа ибупрофен под формата на ибупрофен лизин, който е много ефективно обезболяващо средство с бързо действие и се използва за облекчаване на болезнена менструация.Състав: Активните вещества са: ибупрофен. Всяка филмирана таблетка съдържа 200 mg ибупрофен (под формата на ибупрофен лизин 342 mg).Другите съставки са: Ядро на таблетката: силифицирана микрокристална целулоза; коповидон; кроскармелоза натрий; силициев диоксид, колоиден, безводен; магнезиев стеарат; талк. Филмово покритие на таблетката: Опадри II57U34579 Розово: (хипромелоза; полидекстроза; талк; малтодекстрин; триглицериди със средна дължина на веригата; титанов диоксид (Е 171); Понсо 4R алуминиев лак (Е 124); оцветител Сънсет жълто FCF алуминиев лак (Е110); Индиго кармин алуминиев лак (Е 132) и Опадри fx 62W28547 Сребристо (натриева карбоксиметилцелулоза; малтодекстрин; глюкоза; перлесцентен пигмент от слюда (слюда/титанов диоксид Е555/Е171; соев лецитин (Е322).Начин на употреба: Винаги приемайте това ..
6.49лв.
без ДДС:6.49лв.
Brand: Alkaloid Model: Caffetin forte x 12 tablets
Кафетин форте представлява комбинирано противоболково лекарство. Показан е за симптоматично и краткотрайно лечение на болки като главоболие, зъбобол, мигрена, следоперативна и посттравматична болка, невралгия, ишиалгия, мускулни и менструални болки. Доказан е болкоуспокояващият ефект на парацетамол, пропнфеназон и кодеин, като кофеинът подобрява техният ефект. Този продукт съдържа кодеин. Кодеин принадлежи към група лекарства, наречени наркотични аналгетици, които действат за облекчаване на болката, Той може да бъде използван самостоятелно или в комбинация с други обезболяващи средства като парацетамол.Състав: Активните вещества са: парацетамол, пропифеназон, кофеин и кодеинов фосфат сесквихидрат. Всяка таблетка съдържа: 250 mg парацетамол, 210 mg пропифеназон, 50 mg кофеин и 10 mg кодеинов фосфат сесквихидрат.Другите съставки са: калциев хидрогенфосфат дихидрат; целулоза, микрокристална; повидон; кроскармелоза натрий; силициев диоксид, колоиден безводен; натриев нишестен гликолат (тип..
8.59лв.
без ДДС:8.59лв.
Brand: Nobel pharma Model: Dexinal 25 mg x 10 tablets
Dexinal 25 mg film-coated tablets е лекарствен продукт без лекарско предписание, представляващ обезболяващо лекарство от групата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Активната съставка в Дексинал е декскетопрофен (dexketoprofen). Дексинал 25 mg се използва за лечение на лека до умерена болка, като болка в мускулите, болезнена менструация (дисменорея) и зъбобол. Ако след 3-4 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.Състав: 36,90 mg декскетопрофен трометамол (dexketoprofen trometamol), еквивалентен на 25 mg декскетопрофен (dexketoprofen).Начин на употреба: Възрастни: В зависимост от вида и тежестта на болката, препоръчителната доза е 12,5 mg на интервали 4-6 часа или 25 mg на всеки 8 часа. Общата дневна доза не трябва да надвишава 75 mg. Нежеланите реакции могат да бъдат сведени до минимум като за контролиране на симптомите се използва най-ниската ефективна доза за най-кратък период от време. Дек..
6.39лв.
без ДДС:6.39лв.
Brand: GlaxoSmithKline Model: Voltaren forte gel x 150 g
Волтарен форте гел съдържа активна съставка диклофенак диетиламин, която принадлежи към групата лекарства, познати като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Волтарен форте гел е специално създадена лекарствена форма за втриване и усилено преминаване през кожата. Така активната съставка насочено достига в дълбочина възпалените тъкани.Волтарен форте гел Гел се прилага за облекчаване на болката, намаляване на възпалението и отока при редица болезнени състояния, засягащи ставите и мускулите. Подходящ е за лечение на:Възрастни и юноши над 14 години:Мускулни и ставни травми (навяхвания, изкълчвания, разтежения, натъртвания, болки в гърба, спортни травми). Води до бързо облекчаване на средна до силна болка, подобрявайки подвижността на пациентите и помагайки за възстановяване на нормалното състояние;Възпаление на сухожилията (например "тенис лакът"), оток на лакътя или коляното;Възрастни пациенти (над 18 години):Леки форми на артрит на коленете или пръстите.Забележка: Не изп..
36.99лв.
без ДДС:36.99лв.
Показва 1 до 12 от 149 (13 страници)
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие се СЪГЛАСЯВАТЕ с използваните от нас 'бисквитки'.