Menu
Your Cart

Хрема и запушен нос

Спрей за нос - кой вид да изберем

Независимо от сезона, на всеки от нас му се налага използването на спрей за нос. Хремата и запушеният нос могат да бъдат предизвикани както от настинки и грипни вируси, така и от алергични реакции. Хремата е изключително неприятно състояние, което обаче се повлиява добре от употребата на спрей за нос. За да получите желания ефект е нужно спреят за нос да бъде съобразен с причинителя на хремата. В аптечната мрежа ще откриете огромно разнообразие от различни видове спрей за нос. Това от една страна ще Ви помогне при избора, но от друга може да доведе до объркване. Ето защо, най-добрия вариант е да се консултирате с лекар или фармацевт за избора на правилния спрей за нос.

Виж повече

Какво представлява спреят за нос

Спреят за нос е лекарствен продукт, предназначен за назална употреба. С помощта на формован накрайник и помпичка, медикаментът от “шишенцето” се впръсква в ноздрите. Под формата на фина мъгла, спреят за нос успява да достигне до носната лигавица и да се задържи там. Точно на това качество се дължи и ефективността на спрея за нос, и не се стича в гърлото. В зависимост от възрастта на пациентите, спреят за нос се произвежда с различна сила на впръскване. За бебетата и малките деца налягането в спрея за нос е по-ниско. По този начин впръскването на спрея за нос не оказва натиск върху капилярите, и се предотвратява кръвотечение от носа.

Действието на спрея за нос се изразява в образуването на бариера. Впръскан в ноздрите, спреят за нос покрива носната лигавица и не позволява прикрепването на вируси към нея. Така спреят за нос предотвратява размножаването на бактерии и вируси към дихателните пътища, както и тяхното инфектиране. Освен това, спреят за нос оказва отпускащ ефект на лигавицата, подпомагайки свободното преминаване на въздуха при вдишване.

Спрей за нос 1 - хрема

Какви видове спрей за нос съществуват

Имайки предвид високата ефикасност на спрея за нос, той се прилага за голяма част от неразположенията, свързани с носната кухина. Освен за лечение на настинки, грипни инфекции и алергии, спреят за нос често се прилага и като овлажняващо средство при сухота в носа. Това състояние се предизвиква от продължително излагане на вятър или изсушаващи въздуха инсталации (климатици, аспиратори, минусови камери). Овлажняване на носната лигавица по-скоро спада към профилактика и хигиена на носа, но спреят за нос ще Ви е от голяма полза.

И все пак, какви са основните видове спрей за нос, на които можете да разчитате:

  • Овлажняващ и почистващ спрей за нос - на основата на физиологичен разтвор или морска вода. Най-често те се предписват на малки деца и бебета, заради състава си. Поддържайки носа почистен и без секрети, спреят за нос от този вид защитава лигавицата от разпространение на инфекцията.
  • Съдосвиващ спрей за нос - изключително полезен при запушен нос, без отделяне на секрет. Едновременно овлажнява и намалява отока на носната лигавица. По този начин кръвоносните съдове “виновни” за запушването се свиват, и въздухът може да преминава свободно през носната кухина. Спреят за нос от този вид дължи действието си на определени медикаменти в състава му. Най-често това е ксилометазолин. Преди да преминете към такъв тип спрей за нос винаги се консултирайте с лекар или фармацевт.
  • Противоалергичен спрей за нос - Подходящ за хрема с алергичен характер. Подсушава носната кухина и неутрализира алергена, като по този начин не позволява допълнително възпаление на лигавицата. Най-често се изписва през пролетта и лятото, когато полените и алергените във въздуха са с по-голяма концентрация. Този вид хрема може да се появи и през останалата част от годината, ако сте изложени на алергени като прах, парабени и силни миризми. Във всяка от тези ситуации, спреят за нос е изключително практичен. Може да се побере в джоба Ви, и да бъде с Вас при нужда.
  • Подсушаващ спрей за нос - В зависимост от концентрацията и състава си, този тип спрей за нос може да се прилага както при деца, така и при възрастни. Постоянно течащият нос не е приятно състояние, а при малките деца може да бъде и опасно. Винаги спазвайте предписаната дозировка, защото пресушаването на лигавицата също може да предизвика дискомфорт.
  • Антибиотичен спрей за нос - Използват се само и единствено по лекарско предписание.
Спрей за нос 2  - настинка

Как да изберем спрей за нос

Винаги обръщайте внимание на действието, което оказва спреят за нос. Това е първото и фундаментално правило, което ние от аптеки Прополис Ви препоръчваме. Въпреки, че рекламните наименования и съветите на познати и приятели са обещаващи, при Вас ефектът може да бъде различен. В случай, че Вашият лекар е изписал точно определен спрей за нос, трябва да се придържате се към него. Като професионалист, лекарят Ви е запознат както с ползите, така и с очакваните странични ефекти, които да овладее при нужда.

Все пак, можете да използвате спрей за нос на основата на физиологичен разтвор, при по-широк кръг от назални неразположения. Този тип спрей за нос е подходящ за употреба по време на бременност и кърмене.

Типовете спрей за нос с екстракт от билки и добавени билкови аромати са подходящи както за деца, така и за възрастни. Облекчаващ леки до средни назални неразположения, този вид спрей за нос подпомага и защитните сили на носната лигавица.

Спрей за нос или капки за нос

По този въпрос мненията на специалистите се различават. От една страна капките за нос са по-лесни за поставяне при малки деца и бебета, тъй като няма аерозол, който да се разпръсква. Концентрацията на лекарствени вещества може да бъде по-висока, в сравнение със спрея за нос.

От друга страна, лекарствените продукти под формата на спрей за нос, могат лесно да се прилагат при всякакви условия, дори и да не сте у дома. Спреят за нос има по-широко действие в сравнение с капките, които бързо се стичат в гърлото. Всяка от формите за лечение на назални неразположения, има своите предимства.

Консултирайте се с лекар или фармацевт, за да подберете най-добрия вариант за Вашето състояние.

Спрей за нос 3

Защо да изберем спрей за нос от аптеки Прополис?

Като Ваш доверен партньор в грижата за здравето, ние от аптеки Прополис Ви предлагаме продукти с доказано качество. Екипът ни винаги се стреми към намирането на ефикасни и работещи решения за нашите клиенти. Ето защо, продуктите, които ще откриете в категория “спрей за нос”, са подбрани според препоръките на лекарите. Защото нашата цел е да Ви предложим безупречно качество, а не количество. Доверете се на аптеки Прополис и се насладете на удоволствието да дишате свободно.

Brand: Berlin Chemie Model: Grip Vis Nasal Spray х 20 ml
Грипвис спрей за нос х 20 mlGrip Vis Nasal Spray х 20 mlГрипВис спрей за нос може да се използва за предпазване и лечение на грипоподобни заболявания, причинени от вируси. Образува овлажняващо защитно покритие, което осигурява продължително овлажняване на носната лигавица и подкрепя естествените защитни сили на организма. ГрипВис спрей за нос може да се използва от възрастни и деца над 1 година. ГрипВис спрей за нос не съдържа консерванти. Стерилен филтър гарантира стерилността на разтвора дори след многократна употреба. ГрипВис спрей за нос не оказва отпушващ носа ефект.Състав (в 1 ml): 1,2 mg йота-карагенан (Carragelose®), 0,4 mg капа-карагенан, натриев хлорид и пречистена вода.Начин на употреба: Свалете защитната капачка и натиснете помпичката няколко пъти, ако е необходимо, до появата на еднородна мъгла. ГрипВис спрей за нос е готов за употреба. Внимателно поставете накрайника на спрея в носа, за да избегнете нараняване! При впръскване дръжте флакона изправен. Поставете отново защи..
14.99лв.
без ДДС:14.99лв.
Brand: FORTEX Model: FluRapid х 8 sachets
Флурапид х 8 сашетаFluRapid х 8 sachetsФлурапид съдържа три активни вещества: парацетамол, фенираминов малеат и аскорбинова киселина и се използва при възрастни и деца над 15 години. Парацетамол е болкоуспокояващо лекарство, което подпомага също така и понижаването на високата температура.Фенираминов малеат е антихистамин, който освобождава носа и синусите, като Ви помага да дишате по-леко.Аскорбиновата киселина (Витамин С) допълва естествените нива от витамин С, които могат да намалеят при вирусна инфекция или настинка.Флурапид се използва за краткотрайно облекчение на симптомите при простуда, алергичен ринит, ринофаринит и грипоподобни състояния при възрастни и деца над 15 години. Намалява секрецията от носа и сълзенето, кихането, повишената телесна температура, главоболието, болките в гърлото и тялото.Състав:                     (в 1 саше)Парацетамол          ..
9.39лв.
без ДДС:9.39лв.
Brand: FORTEX Model: FluRapid Max х 8 sachets
Флурапид макс х 8 сашетаFluRapid Max х 8 sachetsФлурапид макс простуда и кашлица се използва за бързо облекчаване на симптоми при простуда и грип, повишена температура, главоболие и болки в тялото, болки в синусите, запушен нос, възпалено гърло, кашлица. Флурапид макс простуда и кашлица съдържа три активни съставки:Парацетамол - добре известен болкоуспокояващ аналгетик: продукт, понижаващ температурата (антипиретик);Гвайфенезин - експекторант. Улеснява отхрачването. Разводнява секрета, което помага да се облекчи гръдната кашлица.;Фенилефринов хидрохлорид - деконгестант. Предизвиква отбъбване на лигавицата на носа и синусите, отпушва носа и Ви помага да дишате по-лесно.Флурапид макс простуда и кашлица се препоръчва само ако всички симптоми (болка и/или повишена температура, запушване на носа и гръдна кашлица) са налични.Състав:                            ..
11.69лв.
без ДДС:11.69лв.
Brand: Vedra Model: Nozitix х 10 ml
Нозитикс х 10 mlNozitix х 10 mlNOZITIX® е медицинско изделие, което оказва успокояващо и благоприятно действие при лечение на вирусни и бактериални инфекции на носната лигавица, както и на алергичен ринит. NOZITIX® може да се използва и като превантивна мярка в периода на повишен риск от поява на инфекции на носната лигавица. Съставките на продукта образуват върху носната лигавица защитен филм, който ограничава полепването, проникването и разпространението на алергени, бактерии и вируси, като напр. риновируси и коронавируси. NOZITIX® подпомага още и възстановяването на раздразнената мукоза. Тиксотропните му свойства предотвратяват изтичането на продукта от повърхността на носната лигавица. Основните компоненти на NOZITIX® са капа карагенан и фукоидан. Антивирусният механизъм на действие на капа карагенана и фукоидана се основава на намаляването на способността за прилепване на вируси и блокирането на рецепторите върху клетъчната повърхност. Капа карагенанът и фукоиданът създават върху ..
13.59лв.
без ДДС:13.59лв.
Brand: Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG Model: Nisita Nasal Ointment х 20 g
Низита Унгвент за нос х 20 gNisita Nasal Ointment х 20 gНизита унгвент за нос осигурява фино разпрашено впръскване и се използва при случаи на суха носна лигавица.Подпомага отпушването на носа, например при настинка;Почиства и овлажнява носната лигавица, например при условия на сух въздух;Омекотява струпеите и крустите.Низита унгвент за нос не съдържа консерванти и е подходящ за възрастни, деца и кърмачета.Състав (в 100 g): 2,8 g натриев хлорид и 7,2 g натриев хидрогенкарбонат.Други съставки: ланолинов алкохол, лимонено масло, бял вазелин, средноверижни триглицериди, течен парафин, цетилстеарил алкохол.Начин на употреба: Въвежда се около 1 см от унгвента във всяка ноздра, няколко пъти дневно. Поставете накрайника на тубата възможно най-дълбоко в ноздрата, изстискайте малко от унгвента и го разпределете равномерно по носната лигавица като леко масажирате от двете страни на носа. Унгвентът може да се постави в носа и с помощта на памучен тампон. Унгвент..
11.99лв.
без ДДС:11.99лв.
Brand: Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG Model: Nisita Nasal Spray х 20 ml
Низита Спрей за нос х 20 mlNisita Nasal Spray х 20 mlНизита спрей за нос осигурява фино разпрашено впръскване и се използва при случаи на суха носна лигавица.Подпомага отпушването на носа, например при настинка;Почиства и овлажнява носната лигавица, например при условия на сух въздух;Омекотява струпеите и крустите.Низита спрей за нос не съдържа консерванти и е подходящ за възрастни, деца и кърмачета.Състав (в 1 ml): 3,3 mg натриев хлорид и 8,3 mg натриев хидрогенкарбонат. Други съставки: пречистена вода.Начин на употреба: Когато е необходимо, при възрастни и деца (над 2 год.) се впръсква по 1-2 пъти, а при кърмачета и малки деца (до 2 години) по 1 път във всяка ноздра няколко пъти дневно. Свалете защитната капачка. Натиснете надолу белия накрайник няколко пъти, докато последва първата впръскваща струя. Така спреят е готов за по-нататъшна употреба. Вкарайте впръскващия накрайник в ноздрата и натиснете. Флаконът трябва да се държи във вертикална позиция и главата да не се накланя на..
12.29лв.
без ДДС:12.29лв.
Brand: Medochemie Model: Snip Cold and Flu 325 mg/15 mg/1 mg х 20 tablets
Снип колд енд флу 325 mg/15 mg/1 mg х 20 таблеткиSnip Cold and Flu 325 mg/15 mg/1 mg х 20 tabletsСнип колд енд флу е лекарствен продукт за облекчение на симптомите на грип и простудни заболявания, като кашлица, запушен нос, ринит, кихане, температура и лека до силна болка от различен произход. Парацетамолът в състава има аналгетично (обезболяващо) и антипиретично (намаляващо температурата) действие. Псевдоефедринът намалява отока на лигавиците на горните дихателни пътища и помага да дишате по-лесно. Хлорфенаминът е антихистамин, използван за облекчение на алергичните симптоми на дихателните пътища, като хрема, оток на носната лигавица, зачервяване и/ или свръхчувствителност на очите.Състав:                               (в 1 таблетка)Парацетамол                          ..
12.99лв.
без ДДС:12.99лв.
Brand: Medochemie Model: Delmar Hypertonic Nasal Spray х 50 ml
Делмар хипертоник назален спрей х 50 mlDelmar Hypertonic Nasal Spray х 50 mlДелмар хипертоник назален спрей е предназначен за носна лигавица, с нарушена физиологична функция при инфекции и алергични епизоди. Съдържа хипертоничен разтвор на морска вода, богат на морски минерални соли и микроелементи, Хипертоничният разтвор е разтвор на натриев хлорид с по-висока концентрация в сравнение с тази в клетките в тялото. Делмар хипертоник назален спрей осигурява по естествен път бързо и лесно облекчаване на симптомите на запушен нос посредством механизма на осмоза. Делмар хипертоник назален спрей се препоръчва:при пациенти с назална обструкция, настинка и хрема с алергичен произход,при хрема, запушен нос или синузит.Състав: Хипертоничен разтвор на морска вода (3,7 гр. натриев хлорид в 1 мл вода).Начин на употреба: За възрастни: впръсквайте една или две дози във всяка ноздра няколко пъти дневно при необходимост. За деца над 2 години: впръсквайте единичната доза във всяка ноздра няколко път..
9.39лв.
без ДДС:9.39лв.
Brand: Medochemie Model: Delmar Fresh Nasal Spray х 50 ml
Делмар фреш назален спрей х 50 mlDelmar Fresh Nasal Spray х 50 mlДелмар фреш назален спрей е разтвор на морска вода, обогатен с етерично масло от евкалип. Предназначен е за носна лигавица с нарушена физиологична функция и за ежедневна хигиена на носната кухина. Възстановява естествената влажност на носната лигавица, възможността за самопочистване и защитава лигавицата от изсушаване. Етеричното малсо от евкалипт има антисептично действие, намялява отока на носната лигавица като понижава риска от инфекции на горните дихателни пътища. Делмар фреш назален спрей се препоръчва:за поддържане на ежедневната хигиена на носната кухина,при пациенти с назална обструкция, настинка и хрема с алергичен произход,при пациенти със синузит,преди прилагането на предписано лечение за носа (капки за нос) за прочистване на носната кухина и по-доброто взаимодействие между носната лигавица и лекарството,при пациенти със суха и раздразнена носна лигавица с нарушена физиологична фукнция,след употреба на пре..
9.39лв.
без ДДС:9.39лв.
Brand: Medochemie Model: Delmar Sensitive Nasal Spray х 50 ml
Делмар сенситив назален спрей х 50 mlDelmar Sensitive Nasal Spray х 50 mlДелмар сензитив назален спрей е разтвор на морска вода, обогатен с екстракт от листа на алое вера. Предназначен е за носна лигавица с нарушена физиологична функция и за ежедневна хигиена на носната кухина. Възстановява естествената влажност на носната лигавица, възможността за самопочистване и защитава лигавицата от изсушаване. Екстрактът от листа от алое вера има противовъзпалително и имунистимулиращо действие, намалява отока и способства регенерацията на раздразнената носна лигавица по време на и след инфекции. Делмар сенситив назален спрей се препоръчва:за поддържане на ежедневната хигиена на носната кухина,при пациенти с назална обструкция, настинка и хрема с алергичен произход,преди прилагането на предписано лечение за носа (капки за нос) за прочистване на носната кухина и по-доброто взаимодействие между носната лигавица и лекарството,при пациенти със суха и раздразнена носна лигавица с нарушена физиологична ..
9.39лв.
без ДДС:9.39лв.
Brand: Medochemie Model: Delmar Panthenol Nasal Spray х 50 ml
Делмар пантенол назален спрей х 50 mlDelmar Panthenol Nasal Spray х 50 mlДелмар пантенол назален спрей е разтвор на морска вода, обогатен с калциев-D-пантотенат. Предназначен е за носна лигавица с нарушена физиологична функция и за ежедневна хигиена на носната кухина. Възстановява естествената влажност на носната лигавица, възможността за самопочистване и защитава лигавицата от изсушаване. Обогатен с калциев-D-пантотенат подобява процеса на епителизация на раздразнената и наранена носна лигавица. Редовното ежедневно прилагане на продукта намалява риска от инфекции на горните дихателни пътища. Делмар пантенол назален спрей се препоръчва:за поддържане на ежедневната хигиена на носната кухина,при пациенти с назална обструкция, настинка и хрема с алергичен произход, при пациенти със суха и раздразнена носна лигавица с нарушена физиологична функция,преди прилагането на предписано лечение за носа (капки за нос) за прочистване на носната кухина и по-доброто взаимодействие между носната лигави..
9.39лв.
без ДДС:9.39лв.
Brand: Medochemie Model: Delmar Isotonic Nasal Spray х 50 ml
Делмар изотоник назален спрей х 50 mlDelmar Isotonic Nasal Spray х 50 mlДелмар изотоник назален спрей е разтвор, предназначен за носна лигавица с нарушена физиологична функция и за ежедневна хигиена на носната кухина. Възстановява естествената влажност, възможността за самопочистване и защитава лигавицата от изсушаване. Делмар изотоник назален спрей осигурява правилната функция на носната лигавица бързо, лесно и по естествен път. Редовното ежедневно прилагане на продукта намалява риска от инфекции на горните дихателни пътища. Делмар изотоник назален спрей се препоръчва:за поддържане на ежедневната хигиена на носната кухина,при пациенти с назална обструкция, настинка и хрема с алергичен произход, при пациенти със суха и раздразнена носна лигавица с нарушена физиологична функция,преди прилагането на предписано лечение за носа (капки за нос) за прочистване на носната кухина и по-доброто взаимодействие между носната лигавица и лекарството.Състав: Изотоничен разтвор..
9.39лв.
без ДДС:9.39лв.
Показва 1 до 12 от 76 (7 страници)
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие се СЪГЛАСЯВАТЕ с използваните от нас 'бисквитки'.