Menu
Your Cart

Кашлица

Сироп за кашлица - какво да съобразим

Кашлицата представлява защитен механизъм на организма при дразнене на горните дихателни пътища, гърлото, трахеята или дробовете. Всяка промяна в нормалното състояние на дихателната система може да предизвика кашлица - попаднали микроорганизми, прахови частици, оток, възпаление. Едно от най-ефикасните средства за успокояване и лекуване на кашлянето е сиропът за кашлица. Подходящ за употреба от деца, сиропът за кашлица е предпочитан вариант от родители и педиатри. Има обаче, някои особености при различните видове сироп за кашлица, които е добре да съобразим. Ако Вашият лекар е изписал определен сироп за кашлица, използвайте него. В случай, че не можете да се свържете с лекаря си, или по друга причина се налага сами да изберете сироп за кашлица, имайте предвид различното действие на всеки сироп за кашлица.

Виж повече

Защо ни е нужен сироп за кашлица

Чрез сиропът за кашлица най-лесно, от гледна точка на начина му на прием, успяваме да се преборим с неприятното кашляне. Но това съвсем не означава, че изборът на правилен сироп за кашлица е елементарен. В зависимост от вида на кашлицата, продължителността и причините за появата ѝ, сиропът за кашлица помага по различен начин.
При суха и дразнеща кашлица, сиропът за кашлица ще блокира рефлекса на кашляне. Лечението се състои в съвместното прилагане на сиропа за кашлица, заедно с други медикаменти, за да се отстрани дразнителя.
Когато кашлицата е влажна и продуктивна, сиропът за кашлица подпомага отделянето на секрета от организма. Без да блокира откашлящия рефлекс, което в този случай би довело до усложнения.
Сиропът за кашлица е помощно средство за организма ни, което улеснява премахването на причинителя. Но имайте предвид, че това се отнася само за точния сироп за кашлица, съобразен с Вашата кашлица.

Сироп за кашлица 1

Какви видове сироп за кашлица се предлагат

Тъй като е нужно да облекчава различен вид кашлица, в аптечната мрежа можете да откриете различен вид сироп за кашлица. Когато става дума за лекарствен медикамент, важно е да съобразите и особености в състоянието Ви, ако има такива. Ако страдате от придружаващи заболявания, алергия към определена съставка или сте бременна например, тези състояния оказват влияние на вида сироп за кашлица. И все пак, можем да генерализираме няколко вида сироп за кашлица, които са най-често употребявани:

 • Сироп за кашлица суха, непродуктивна - Този вид сироп за кашлица цели блокиране на рефлекса за кашляне;
 • Сироп за кашлица влажна, продуктивна - С помощта на този вид сироп за кашлица, белия дроб по-лесно се освобождава от секрета, натрупан в него;
 • Комбиниран сироп за кашлица - този сироп за кашлица най-често се препоръчва при определени състояния и по преценка на лекаря;

Видове сироп за кашлица, според спецификите на състоянието на пациентите:

 • Сироп за кашлица, подходящ за бременни и кърмачки - важно е да се подбере сироп за кашлица без алкохол, или силно седативно действие. Тези вещества могат до доведат до риск за майката и бебето по време на бременност.
 • Сироп за кашлица за бебета - Изключително специфични, тези сиропи включват внимателно подбрани съставки. Много от медикаментите, които са подходящи за възрастни са неблагоприятни, дори забранени за употреба от бебета и малки деца. Ние от аптеки Прополис Ви съветваме, винаги да спазвате предписаната от педиатъра дозировка.
 • Сироп за кашлица подходящ за деца - Въпреки, че съставките в него са прецизно дозирани, винаги обръщайте внимание на препоръките в листовката. В зависимост от възрастта или килограмите на детето, дневната доза се различава. Сладкият вкус на сиропа за кашлица, създаден за децата, определено помага по време на приема.
 • Сироп за кашлица на билкова основа - Много от фармацевтичните производители залагат на доказаните лечебни свойства на природата. Затова в основата на някои видове сироп за кашлица, се съдържат екстракти от билки. Обикновено се препоръчват за хора, страдащи от алергии към силни медикаменти.
Сироп за кашлица 3

Как да изберем подходящ сироп за кашлица

Както казахме, важно е сиропът за кашлица да е подходящ за състоянието Ви. В противен случай, или няма да получите желаното облекчение, или дори грешния сироп за кашлица може да доведе до обостряне на проблема.

 • Когато кашлицата е суха и дразнеща, лекарствения продукт трябва да съдържа в състава си противокашлични активни вещества. Той може да бъде на билкова основа, или с придружаваща противовъзпалителна съставка.
 • При влажна и продуктивна кашлица, обърнете внимание на основното действие, което оказва избрания сироп. Блокирането на кашличния рефлекс в тези случаи не само няма да даде желания ефект, но може да бъде и опасно. Организмът Ви вече се опитва да се отърве от заседналия секрет и кашлянето е средството, с което го прави. Блокирайки възможността за “изхвърляне от тялото”, секретът остава на мястото си и е възможно да доведе до усложнения, тежест в гърдите и задавяне.
 • По време на бременност изборът на сироп за кашлица трябва да бъде особено прецизен. Рязкото и силно свиване на мускулатурата при изкашляне, може да бъде причина за контрационни процеси. Ето защо, в състояние на бременност, кашлицата трябва да бъде овладяна бързо и ефективно.
 • Както знаете, при децата усложненията се развиват по-бързо, в сравнение с възрастните. Изключително важно е да спазвате точната дозировка, предписана от педиатъра. За разлика от останалите лекарства против кашлица, детските сиропи могат да бъдат с различен приятен вкус. Привилегия, която се полага само на малчуганите.
Сироп за кашлица 2

При възможност винаги се консултирайте с лекар или фармацевт. Те са хората, които могат да Ви дадат възможно най-професионален съвет, съобразен с Вашето състояние.

Защо да вземете сироп за кашлица от аптеки Прополис

Разнообразието от лекарствени продукти против кашлица в аптечната мрежа е наистина огромно. Наблягаме на “аптечна мрежа”, защото в интернет пространството витаят множество рецепти за “домашен” сироп за кашлица. Ние от аптека Прополис, Ви съветваме винаги да избирате лекарствени средства, от определените в закона места. Взимайки сироп за кашлица от аптека, Вие получавате продукт с доказан произход и нужната информация. Всяка част от лечението като действие, странични ефекти и дозировка са конкретно и ясно описани. Освен това при евентуални проблеми Вашият лекар ще знае как да реагира, имайки предвид конкретния сироп за кашлица. Не ни разбирайте погрешно, не казваме че “домашните” сиропи са нещо лошо. Но всеки човек е различен, и ако такъв продукт оказва благоприятно въздействие на един, не означава, че ще подейства по същия начин и на Вас.
В аптеки Прополис ще откриете подходящ сироп за кашлица, който да отговаря конкретно на Вашите нужди. Ние не правим компромис с качеството на лекарствените средства, които Ви предлагаме. Независимо дали се отпускат само с рецепта или без такава. Можете да се доверите на всеки продукт, който ще намерите при нас.

Brand: Polpharma Model: Tussinat cream x 40g
Тусинат крем е медицинско изделие под формата на крем, който съдържа комбинация от добре познати етерични масла, които се допълват взаимно за подпомагане и улесняване на дишането.Маслото от Мащерка и Карамфил допринасят за по-свободно дишане.Евкалиптовото масло и маслото от борови иглички чрез своето втечняващо секрета и отхрачващо действие допринасят за по-леко и по безболезнено изкашляне.Лавандуловото масло придава фин естествен аромат на крема и спомага за приятното приложение на продукта. Тусинат крем е продукт на билкова основа с фина миризма наетерични масла, меко действие,не съдържа оцветители, и синтетични парфюмни композиции. Отмива се лесно с топла вода.Показания: Тусинат крем се използва за подпомагане облекчаването на симптомите припростудни заболявания, протичащи с кашлица, бронхити и катари . Тусинат креm допринася за улесняване на дишането при възпаления на горните дихателни пътища,протичащи със запушване на носа и кашли ца.Състав: Вода, Масло от авокадо, Пропилен гликол..
12.39лв.
без ДДС:12.39лв.
Brand: Chemax Pharma Model: AceCys acute 600 mg x 10 sachets
АцеЦис акут е лекарство, което съдържа ацетилцистеин. Той втечнява секрета в бронхите, улеснява отхрачването и подобрява дишането.АцеЦис акут се прилага при заболявания на дихателната система, свързани с повишено образуване и затруднено отделяне на бронхиален секрет, като остър и хроничен бронхит (възпаление на бронхите), бронхиектазии (трайно разширение на бронхите), хронична обструктивна белодробна болест (продължително заболяване на белия дроб, протичащо с кашлица, отделяне на голямо количество храчки и затруднено дишане), муковисцидоза (вродено заболяване, придружено с образуване на гъст секрет в белите дробове и други органи).Състав: Активното вещество в 1 саше е ацетилцистеин 600 mg.Другите съставки са: захароза, аскорбинова киселина, бетадекс, захарин натрий, силициев диоксид колоиден безводен и аромати на лимон и портокалНачин на употреба: Възрастни и юноши над 14 години Едно саше (600 mg) дневно.Муковисцидоза - до 800 mg дневно.Продължителността на лечение се определя индивиду..
13.19лв.
без ДДС:13.19лв.
Brand: Chemax Pharma Model: AceCys 200 x 20 sachets
АцеЦис е лекарство, което съдържа ацетилцистеин. Той втечнява секрета в бронхите, улеснява отхрачването и подобрява дишането.АцеЦис се прилага при заболявания на дихателната система, свързани с повишено образуване и затруднено отделяне на бронхиален секрет, като остър и хроничен бронхит (възпаление на бронхите), бронхиектазии (трайно разширение на бронхите), хронична обструктивна белодробна болест (продължително заболяване на белия дроб, протичащо с кашлица, отделяне на голямо количество храчки и затруднено дишане), муковисцидоза (вродено заболяване, придружено с образуване на гъст секрет в белите дробове и други органи).Състав: Активното вещество в 1 саше е ацетилцистеин 200 mg.Другите съставки са: захароза, аскорбинова киселина, бетадекс, захарин натрий, силициев диоксид колоиден безводен и аромати на лимон и портокалНачин на употреба: Възрастни и юноши над 14 години:Еднократна доза 1 саше (200 mg), приета 3 пъти дневно.Муковисцидоза - до 800 mg дневно.Деца на 6 и повече години:Еднок..
10.99лв.
без ДДС:10.99лв.
Brand: Alkaloid Model: Bronless 375 mg x 20 capsules
Бронлес 375 mg капсули, твърди (наричан БРОНЛЕС в тази листовка) съдържа лекарство, наречено карбоцистеин. То принадлежи към група лекарства, наречени „муколитици". То действа, като прави слузта (храчките) по-малко лепкава. Това улеснява изкашлянето на слузта. БРОНЛЕС се използва за дихателни нарушения, когато се образува твърде много слуз или тя е твърде лепкава.Ако след 5 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.Състав: Активното вещество е карбоцистеин. Всяка капсула съдържа 375 mg карбоцистеин.Другите съставки са: Съдържание на капсулата: манитол; царевично нишесте; кроскармелоза натрий; натриев лаурилсулфат, клас К12; колоиден безводен силициев диоксид и магнезиев стеарат. Обвивка на капсулата: желатин; червен железен оксид Е172; титанов диоксид Е171 и жълт железен оксид Е172.Начин на употреба: Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни..
7.59лв.
без ДДС:7.59лв.
Brand: Natur Produkt Model: Respifortin 600 mg x 10 effervescent tablets
Респифортин ефервесцентни таблетки съдържат активното вещество ацетилцистеин, който втечнява гъстия бронхиален секрет и улеснява отхрачването.Респифортин е показан при възрастни за кратковременна муколитична терапия на остри заболявания на дихателните пътища (простуда), свързани с обилно отделяне на гъст и вискозен секрет.Състав: Една ефервесцентна таблетка съдържа 600 mg ацетилцистеин.Другите съставки (помощни вещества) са: лимонена киселина, безводна; изомалт; натриев хидрогенкарбонат; аскорбинова киселина (Е 300); аспартам (Е 951); лимонов аромат (тетраром лимон Ρ 0551 987323) съставен от царевичен малтодекстрин, ароматизиращи компоненти, Е 307 алфа-токоферол.Препоръчителна доза: Възрастни: 1 ефервесцентна таблетка веднъж дневно (еквивалентна на 600 mg ацетилцистеин веднъж дневно).Употреба при деца и юноши: Поради количеството на активното вещество, този лекарствен продукт не трябва да се приема от деца и юноши под 18 години.Начин на приложение: Ефервесцентната т..
13.49лв.
без ДДС:13.49лв.
Brand: DANHSON Model: Hedespan Syrup х 100 ml
Хедеспан сироп е растителен лекарствен продукт, който се използва като експекторант в случай на продуктивна кашлица при възрастни и деца над 2 години. Продуктът не съдържа захар.Състав:                                                                         (в 1 ml)Hedera helix L., folium (Сух екстракт от бръшлян) 7 mgДозировка: Перорално приложение. Деца: 2 - 5 год.: 2 х 2,5 ml (макс. 5 ml); 6 - 12 год.: 2 х 5 ml (макс. 10 ml). Възрастни и деца над 12 год.: 3 х 5 ml (макс. 15 ml).Производител: ДАНСОН-БГ ООД, България...
6.79лв.
без ДДС:6.79лв.
Brand: DANHSON Model: Sintuss® 0.5% Peroral Drops х 20 ml
Синтус® перорални капки е лекарствен продукт, подходящ при симптоматично лечение на суха, непродуктивна кашлица с различен произход. Oказва централен противокашличен ефект и притежава неспецифичен периферен антихолинергичен и бронхоспазмолитичен ефект, който се усилва и от известно противовъзпалително действие. Продуктът не съдържа захар.Състав:            (в 1 ml)Butamirate citrate 5 mgДозировка: Капките се прилагат през устата, като могат предварително да бъдат поставени в малко течност. Обичайната доза е както следва: Деца от 2 месеца до 1 година: 4 пъти дневно х 14 капки. Деца от 1 година до 3 години: 4 пъти дневно х 21 капки. Деца над 3 години: 4 пъти дневно х 35 капки.Забележка: При деца под 2 год. възраст, това лекарство се дава само по лекарско предписание!Производител: ДАНСОН-БГ ООД, България...
6.49лв.
без ДДС:6.49лв.
Brand: DANHSON Model: Sintuss® 0.15% Syrup х 200 ml
Синтус® сироп е подходящ за симптоматично лечение на суха (непродуктивна) кашлица с различен произход при възрастни и деца над 3 години. Бутамиратов цитрат оказва изразено противокашлично действие. Притежава също така неспецифичен периферен антихолинергичен и бронхоспазмолитичен ефект, който се усилва и от известно противовъзпалително действие. Не предизвиква типичните за наркотичните противокашлични средства нежелани лекарствени реакции, като седация, запек и пристрастяване. Има широка терапевтична ширина. Продуктът не съдържа захар.Състав:               (в 1 ml)Butamirate citrate 1,5 mgДозировка: Деца 3 – 6 години: 3 х 5 ml. Деца 7 – 12 години: 3 х 10 ml. Деца 13 - 18 години: 3 х 15 ml. Възрастни: 4 х 15 mlЗабележка: Продуктът не е подходящ за приложение при деца под 3 години, освен ако изрично не е назначен от лекар!Производител: ДАНСОН-БГ ..
7.19лв.
без ДДС:7.19лв.
Brand: DANHSON Model: Bronchoton Syrup x 125 g
Комбинираният лекарствен продукт Бронхотон® е с противокашлично, бронхоантисептично и бронхоразширяващо действие. Глауцинът подтиска центъра на кашлицата, подобно на кодеина, като не дава неговите нежелани лекарствени реакции. Ефедринът възбужда дишането, разширява бронхите и намалява отока на бронхиалната лигавица. Бронхотон® сироп е подходящ за симптоматично лечение на кашлица при остри респираторни инфекции на горните дихателни пътища, остри и хронични бронхити, бронхиална астма, коклюш. Продуктът притежава противокашлично, бронхоантисептично и бронхоразширяващо действие. Продуктът съдържа захар.Активни съставки:      (в 5 ml)Ephedrine hydrochloride  4,6 mgGlaucine hydrobromide  5,75 mgДозировка: За перорално приложение. Деца над 3 години - по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно (3 x 5 ml). Деца над 10 години - по 2 чаени лъжички 3 пъти дневно (3 x 10 ml). Възрастни - по 1 супена лъжица 3 пъти дневно..
4.99лв.
без ДДС:4.99лв.
Brand: DANHSON Model: BronchoMax 15 mg/5 ml Syrup x 120 ml
БронхоМАКС сироп е подходящ за секретолитично лечение при остри и обострени хронични заболявания на бронхите и белия дроб, съпроводени с образуване на патологично променен бронхиален секрет и затруднения при отделянето му. Продуктът не съдържа захар. Лекарственият продукт съдържа амброксолов хидрохлорид, който втечнява бронхиалния секрет и засилва движението на ресничките на бронхиалната лигавица, което води до усилено отделяне на секрета.Активни съставки: Amroxol hydrochloride 15 mg/5 ml.Дозировка: Препоръчителната дозировка на БронхоМАКС 15 mg/5 ml сироп е: Деца от 6 до 12 години - 5 ml - 2-3 пъти дневно (5 ml = 1 чаена лъжичка). Деца от 2 до 5 години - 2,5 ml - 3 пъти дневно. Деца под 2 години - 2,5 ml - 2 пъти дневно. Продължителност на лечението е от 5 до 7 дни.Производител: ДАНСОН-БГ ООД, България...
4.89лв.
без ДДС:4.89лв.
Brand: DANHSON Model: BronchoMax 30 mg/5 ml Syrup x 120 ml
БронхоМАКС сироп е подходящ за секретолитично лечение при остри и обострени хронични заболявания на бронхите и белия дроб, съпроводени с образуване на патологично променен бронхиален секрет и затруднения при отделянето му. Продуктът не съдържа захар. Лекарственият продукт съдържа амброксолов хидрохлорид, който втечнява бронхиалния секрет и засилва движението на ресничките на бронхиалната лигавица, което води до усилено отделяне на секрета.Активни съставки: Amroxol hydrochloride 30 mg/5 ml.Дозировка: Възрастни и деца над 12 год: Начална доза: 2-3 дни – 2 x 10 ml. Впоследствие дозата трябва да се намали на: 2-3 x 5 ml. Оптимална продължителност на лечението: 8 до 10 дни.Производител: ДАНСОН-БГ ООД, България...
6.29лв.
без ДДС:6.29лв.
Brand: Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG Model: Isla Mint Sugar-Free х 30 pastilles
Съставките в Исла-Минт образуват защитен слой върху лигавицата на дихателните пътища. По този начин възпалената лигавица е предпазена и се възстановява по-бързо. Благоприятният ефект на пастилите се наблюдава особено при оплаквания, свързани с гърлото и причинени от: суха кашлица и дрезгав глас; преумора на гласните връзки (певци, говорители); сух въздух (нагревателни уреди или климатици); сухота в устата; ограничено дишане през носа. Исла-Минт съдържа специален екстракт от Исландски лишей, който устоява на суровия климат на далечния север. Сухият екстракт съдържа повече от 80% муцини. При смучене на пастилите, този концентриран екстракт се разтваря и покрива лигавицата на устата и гърлото като балсам, където оказва своето благотворно действие. Исла-Минт може да се използва и като профилактика, за предпазване на чувствителните гласни връзки от преумора. При спортуване Исла-Минт може да бъде особено полезен, защото предпазва лигавицата по естествен начин от пресъхване. Исла-Минт е с отл..
12.99лв.
без ДДС:12.99лв.
Показва 1 до 12 от 75 (7 страници)
Този сайт използва 'бисквитки' (cookies). Продължавайки да ползвате услугите му, Вие се СЪГЛАСЯВАТЕ с използваните от нас 'бисквитки'.